Sena Smart Fietshelmen; Bluetooth of MESH?

Bij de meeste helmen van Sena kan er gekozen worden voor de Bluetooth variant, of de EVO variant. De EVO variant gebruikt de MESH techniek voor onderlinge communicatie. Een voordeel van het gebruik van MESH is dat je geen 'gedoe' hebt met pairen (koppelen van de helmen aan elkaar). Het enige wat je hoeft te doen is je helm inschakelen, de MESH intercom aanzetten en klaar ben je. Standaard zal een EVO helm beginnen met kanaal 1 op het open MESH kanaal. Iedereen die nu zijn helm aan zet binnen het bereik en ook MESH kanaal 1 start heeft direct verbinding. Het gebruik van MESH is aan te bevelen wanneer je met meer dan 2 persoenen op pad gaat.

Er is een kans dat je gesprekken oppikt van andere Sena MESH gebruikers. Iedereen die zijn helm op hetzelfde kanaal afstemt en binnen 900 meter is, kan tenslotte meepraten en luisteren. Je kunt wisselen tussen 9 kanalen, wanneer je gelijk bij het in gebruik nemen kiest voor een ander kanaal is de kans erg klein dat je met onbekenden in gesprek raakt. Bij het gebruik van de MESH intercom heb je de mogelijkheid om je microfoon te muten (uitschakelen). Je kunt zo wel de andere gebruikers horen, maar jij praat zelf niet mee. Dit kan bijvoorbeeld handig zijn bij het gebruik in een fietsgroep waarbij de voor- en achterrijder de rest van de groep informeren maar je wilt voorkomen dat iedereen door elkaar gaat praten. Daarnaast versterkt iedere deelnemer het netwerk. Hierdoor is het mogelijk om over grotere afstanden met elkaar te communiceren dan bij de Bluetooth helmen.

Het is overigens wel mogelijk om via Bluetooth je smartphone aan een MESH helm te koppelen. Je kunt zo een telefoongesprek beantwoorden of andere instructies van je telefoon horen. Wat je kun horen is wal afhankelijk van het gebruikte protocol. Muziek wordt via A2DP gestreamd naar de helm, maar dat heeft een lagere prioriteit dan de MESH intercom. Heb je de MESH intercom open staan dan hoor je geen muziek. Een telefoongesprek wordt via een ander protocol gestreamd en dit onderbreekt wel de MESH intercom verbinding.

Voor- en nadelen van MESH

Zoals aangegeven is MESH de nieuwste techniek die beschikbaar is voor onderlinge communicatie. Door het Open MESH netwerk te gebruiken heb je geen gedoe met pairen en zeker in groepen is het dus erg makkelijk. Je verbinding staat altijd open dus je kunt praten wanneer je wilt, tenzij je de microfoon uit hebt gezet. Hier zit wel een verschil in met de Bluetooth helmen. Veel gebruikers kiezen ervoor om daarbij ook de verbinding continu open te zetten zodat je ook altijd kunt praten. Maar bij die helmen kun je er ook voor kiezen om de onderlinge verbinding uit te schakelen door één keer op de knop te drukken. Wanneer je wat wilt zeggen moet je één keer op de middelste knop drukken en de helmen maken weer verbinding.  Het maakt daarbij niet uit wie van de 2 gebruikers op de knop drukt, de verbinding tussen de helmen wordt automatisch opengezet. De Bluetoothhelmen kunnen elkaar dus activeren. Gebruik je nu een helm met MESH dan kan je de MESH verbinding wel uitschakelen, alleen kan een van de andere rijders jouw helm niet activeren. Wanneer je niet altijd de verbinding actief wilt hebben omdat je bijvoorbeeld een muziekje wilt luisteren dan is het gebruik van MESH minder handig.

Gaan we kijken naar de verdere verschillen tussen de Bluetooth en de EVO helmen dan zien we dat de EVO helmen beschikken over de Bluetooth 5.1/5.2 chip in tegenstelling tot de 4.1 chip bij de Bluetooth helmen. Voordeel van de 5.2 chip is dat deze sneller kan schakelen bij informatie die uit je telefoon komt. De EVO helmen beschikken daarnaast over een USB-C oplaadpoort. De Bluetooth helmen werken met micro-USB. Bij de Sena R1 EVO zijn er nog een paar verschillen meer, de R1 EVO heeft als extra standaard al een vizier meegeleverd en achterop zit een LED achterlicht voor extra veiligheid.